Orzech włoski i jego prozdrowotne działanie

orzech włoski
4 min aby przeczytać artykuł

Orzech włoski jest owocem drzewa liściastego z rodziny orzechowatych, występującego i uprawianego w Azji, Ameryce Północnej i Południowej oraz w Europie. 

Makroskładniki w orzechach

Orzechy włoskie to produkty wysokokaloryczne (645 kcal na 100g produktu). Plasują się jako jedne z najbardziej kalorycznych nasion oleistych (dla porównania migdały – 572 kcal na 100g produktu).  Swoją wysoką kaloryczność orzechy włoskie zawdzięczają dużemu udziałowi tłuszczu (60g/100g orzechów). Warto wiedzieć, iż orzechy te zawierają najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 ze wszystkich orzechów. Korzystna jest także proporcja pomiędzy kwasami omega-6, a omega-3. Wynosi ona 5:1 w orzechach włoskich, podczas gdy w migdałach ta proporcja jest 11:1. 

Orzechy włoskie w swoim składzie zawierają również białko (16g/100g produktu). Jest to białko roślinne, które jest białkiem niepełnowartościowym. Ważna informacja w przypadku wegan – orzechy to dobre źródło białka, ale należy je umiejętnie łączyć z innymi produktami roślinnymi. Aby dostarczyć wszystkich niezbędnych aminokwasów, należy łączyć spożycie orzechów z roślinami strączkowymi oraz zbożami w ciągu jednego dnia.

Węglowodany występujące w orzechach włoskich (18g/100g produktu) to węglowodany złożone, które są długo trawione. Uczucie sytości po zjedzeniu orzechów utrzymuje się dłuższy czas, nie tylko za sprawą węglowodanów, ale również dużej ilości zjedzonego tłuszczu. Orzechy to produkty o niskim indeksie glikemicznym, a więc polecane w cukrzycy czy insulinooporności.

Witaminy i składniki mineralne zawarte we włoskich orzechach

Orzechy włoskie są cennym źródłem potasu, fosforu, cynku, manganu, witaminy E, B6 oraz folianów. W składzie orzechów znajdziemy również polifenole – kwas elagowy oraz kwas fenolowy. Są to związki o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym.

Dla kogo wskazane?

Orzechy włoskie jako element diety zdrowej osoby są bardzo polecane. Warto docenić ich właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i jadać je w ramach tzw. profilaktyki zdrowotnej. Dobry skład kwasów tłuszczowych w orzechach  to również dobre paliwo dla mózgu oraz prewencja przed depresją.

Owoc orzecha włoskiego rekomenduje się osobom z chorobami układu krążenia, gdyż jest dobrym źródłem potasu, zawiera cenne tłuszcze (z rodziny omega-3), które korzystnie działają na profil lipidowy oraz polifenole, które wykazują działanie przeciwzapalne m.in. w obrębie naczyń krwionośnych.

Orzechy włoskie będą też korzystnym elementem diety osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca, zespół metaboliczny, niealkoholowe stłuszczenie wątroby). Mogą stanowić bardzo dobry dodatek do posiłku, w którym występują owoce, gdyż będą spowolniały wchłanianie cukrów prostych.

Orzechy włoskie polecane są również weganom, którzy muszą dbać o odpowiednie źródła roślinne kwasów z rodziny omega-3. 

Jak często i w jakiej ilości jadać?

Orzechy włoskie warto włączyć na stałe do swojego jadłospisu, na przemian z innymi cennymi nasionami oleistymi, takimi jak migdały, orzechy laskowe, pestki dyni, nasiona chia. Możemy przyjąć, iż 1 – 2 łyżki orzechów dziennie to dobra porcja zdrowia.

Dla kogo orzechy włoskie nie są wskazane?

Orzechów włoskich nie poleca się osobom z chorobami przewodu pokarmowego, które mają zaleconą dietę łatwostrawną, bowiem owoce orzecha zbyt mocno pobudzają wydzielanie soków żołądkowych.

Nie rekomenduje się również, orzechów osobom z kamicą nerkową ze względu na wysoką zawartość szczawianów.

Liść orzecha włoskiego – zastosowanie

Liść orzecha włoskiego jest z powodzeniem stosowany w lekkich, powierzchniowych zapaleniach skóry oraz nadmiernej potliwości (rąk, stóp), a jego skuteczność jest potwierdzona zarówno wieloletnim, tradycyjnym stosowaniem, jak i badaniami farmakologicznymi.

Niestety nie ma badań, które potwierdzałyby skuteczność stosowania liści orzecha włoskiego w przypadku leczenia zakażeń pasożytniczych. Są to jedynie przekazy ludowych metod leczniczych. Co więcej, przekroczenie pewnej dawki doustnej naparu może okazać się toksyczne. W liściach orzecha włoskiego znajduje się substancja chemiczna o nazwie juglon, która w badaniach na myszach wykazała działanie toksyczne. 

zdjęcie:

dietetyk.guru