Boćwina szwajcarska – co o niej wiemy ?
Boćwina szwajcarska, boćwina znana również jako mangold, który nie ma nic wspólnego z owocem mango. Burak liściasty to kolejna nazwa boćwiny szwajcarskiej bardziej zbliżona w wyobrażeniu do tego, z czym mamy do czynienia. Roślina ta ma liście podobne do buraka ćwikłowego – długie, nieco bardziej rozłożyste i lekko czerwonkawe. Nie ma charakterystycznej dla buraka bulwy. Do spożycia wykorzystuje się liście i nasiona.
Składniki mineralne zawarte w boćwinie
Co ciekawe, boćwina szwajcarska jest bogatsza w większość składników mineralnych niż burak ćwikłowy. W przypadku wapnia różnica jest znacząca: w 100g obu produktów mangold dostarczy aż 51mg Ca, podczas gdy burak jedynie 16mg.
Warto jednak dodać, że boćwina jest także źródłem kwasu szczawiowego, a więc związku o właściwościach antyodżywczych. Dlatego też do dań z boćwiną warto dodawać dodatki bogate w wapń, aby kwas szczawiowy tworzył nieprzyswajalne kompleksy i nie odkładał się np. w postaci złogów szczawianowo-wapniowych w nerkach.
Podobnie wygląda żelazo – w boćwinie będzie go 1,8mg, a w buraku – 0,8mg. Magnez: odpowiednio 81mg vs. 23mg. Jedynie potasu będzie podobna ilość w liściach, jak i w bulwie.
Warto przy tej okazji przypomnieć, że to właśnie buraki mają etykietę „dobre dla krwi”. Okazuje się jednak, że boćwina szwajcarska będzie miała więcej żelaza, a więc może wpłynąć korzystniej na osoby z tendencjami do anemii niedoborowej.
Witaminy zawarte w mangoldzie
Również zawartość witamin w mangoldzie warto porównać do ich zawartości w burakach. Okazuje się, że witaminy C znajdziemy więcej w liściach, aniżeli w bulwie. Warto przy tej okazji nadmienić, że produkty bogate w żelazo i witaminę C są lepszymi źródłami żelaza niehemowego, gdyż to witamina C ułatwia ich biodostępność.
W liściach z reguły jest więcej kwasu foliowego niż w korzeniach. Również w tym przypadku boćwina jest jego dobrym źródłem.
Witaminy z grupy B również są zgromadzone obficiej w boćwinie, aniżeli w buraku ćwikłowym. Jedynie niacyna jest w podobnych ilościach.
Witaminy A w postaci prowitaminy i witaminy K znajdziemy znacząco więcej w boćwinie. Pamiętajmy jednak o tym, że witaminy te przyswajają się w obecności tłuszczu, który musimy dostarczyć w postaci np. lekkiego dressingu na bazie oleju rzepakowego czy oliwy.
Działanie prozdrowotne
Boćwina zawiera znaczną ilość związków o działaniu antyoksydacyjnym. Może mieć więc pozytywny wpływ na opóźnianie procesów starzenia.
Niewątpliwym atutem boćwiny jest to, że zawiera sporą dawkę żelaza, witaminy C, a także kwasu foliowego. Związki te mają pozytywny wpływ na procesy krwiotwórcze.
Z kolei magnez, potas to związki szczególnie cenne dla serca. Dlatego też osoby mające trudności ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi lub/i wrażliwe na czynniki stresogenne powinny włączyć boćwinę do swojego menu.
Boćwina smakuje najlepiej przygotowana w podobny sposób, co szpinak, a więc lekko podduszona na oliwie z czosnkiem z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Młode liście można także spożywać na surowo jako niewielki dodatek do sałatki. Liście boćwiny warto delikatnie skropić sokiem z cytryny, aby były smaczniejsze i zdrowsze.
zdjęcie:
dietetyk.guru