Kakao pomocne w walce z cukrzycą

kakao
2 min aby przeczytać artykuł

Najnowsze badanie opublikowane w Journal of Nutritional Biochemistry wskazuje, iż związki zawarte w kakao mogą pomóc osobom z cukrzycą typu 2, wzmacniając beta komórki odpowiedzialne za produkcję insuliny.

Problem z insuliną

Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę w beta komórkach. Ma za zadanie zmniejszyć poziom cukru we krwi poprzez transport glukozy do komórek ciała. Osoby cierpiące na cukrzycę mają problem z procesem przetwarzania cukru bądź produkcja insuliny jest niewystarczająca.

Przeczytaj również: insulina-to-warto-wiedziec

Monomery epikatechiny zawarte w kakao

Monomery epikatechiny są związkami występującymi w kakao. Badanie naukowców z Brigham Young University przeprowadzone na poziomie komórkowym wskazywało, iż związki zawarte w kakao wzmacniały beta komórki produkujące insulinę poprzez wzmocnienie mitochondriów. Mitochondria odpowiedzialne są za tworzenie wiązań energetycznych ATP dzięki oddychaniu komórkowemu. To wzmaga wytwarzanie insuliny.

Badanie przeprowadzono na zwierzętach będących na wysokotłuszczowej diecie. Monomery epikatechiny sprawiły, iż zmniejszył się u nich poziom otyłości, a organizm lepiej sobie radził z poziomem cukru we krwi.

Czekolada w walce z cukrzycą?

Nie należy tego odkrycia utożsamiać z możliwością jedzenia czekolady z wysoką zawartością cukru. Najważniejszą rolę odgrywa tu samo kakao.

Następnym krokiem będzie wyizolowanie tych dobroczynnych związków oraz znalezienie sposobu na podanie ich pacjentom chorych na cukrzycę.

Żródło:

byu.edu

Ilustracja:

pixabay.com