Zdrowa dieta pozytywnie wpływa na umiejętność czytania w pierwszych latach nauki dziecka
Badanie zostało opublikowane w European Journal of Nutrition. Dotyczyło one dzieci z pierwszych trzech klas szkoły podstawowej, kiedy to uczą się i doskonalą swoje umiejętności czytania.
Badanie
Naukowcy z dwóch uniwersytetów: University of Eastern Finland oraz University of Jyväskylä przeprowadzili badanie na 161 uczniach w wieku od 6 do 8 lat. Metodą jako wybrano były dzienniki żywieniowe oraz akademickie testy.
Stwierdzono, że najzdrowsza była dieta dzieci zbliżona do bałtyckiej (rekomendowanej przez Finlandię), czyli z dużą ilością warzyw, owoców, jagód, pełnych ziaren, ryb, nienasyconych kwasów tłuszczowych i dodatkowo z małą ilością czerwonego mięsa, cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
Rezultat przeanalizowanych dzienników
Przeprowadzając testy czytania okazało się, iż dzieci z dietą bałtycką, bądź do niej zbliżoną, miały najlepsze wyniki w czytaniu.
Dodatkowo było widać różnicę w udoskonaleniu czytania pomiędzy klasą 1 a 2 i 3. Dzieci spożywające zdrowsze jedzenie, zrobiły dużo większy postęp niż te o gorszej diecie.
Czynnikami, które mogłyby zakłócić badanie były np. status społeczny, aktywność oraz sprawność fizyczna czy otyłość. Okazało się, że powiązanie jakości diety z umiejętnością czytania, było niezależne od tych czynników.
Ważne jest, aby promować zdrowe jedzenie w każdym środowisku (dom, szkoła), gdyż może mieć to duży wpływ na jakość nauki dziecka oraz jego przyszłe wyniki.
Źródło:
www.jyu.fi
Ilustracja:
pixabay.com