Zdrowa dieta pozytywnie wpływa na umiejętność czytania w pierwszych latach nauki dziecka

dieta_czytanie
2 min aby przeczytać artykuł

Badanie zostało opublikowane w European Journal of Nutrition. Dotyczyło one dzieci z pierwszych trzech klas szkoły podstawowej, kiedy to uczą się i doskonalą swoje umiejętności czytania.

Badanie

Naukowcy z dwóch uniwersytetów: University of Eastern Finland oraz University of Jyväskylä przeprowadzili badanie na 161 uczniach w wieku od 6 do 8 lat. Metodą jako wybrano były dzienniki żywieniowe oraz akademickie testy.

Stwierdzono, że najzdrowsza była dieta dzieci zbliżona do bałtyckiej (rekomendowanej przez Finlandię), czyli z dużą ilością warzyw, owoców, jagód, pełnych ziaren, ryb, nienasyconych kwasów tłuszczowych i dodatkowo z małą ilością czerwonego mięsa, cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Rezultat przeanalizowanych dzienników

Przeprowadzając testy czytania okazało się, iż dzieci z dietą bałtycką, bądź do niej zbliżoną, miały najlepsze wyniki w czytaniu.

Dodatkowo było widać różnicę w udoskonaleniu czytania pomiędzy klasą 1 a 2 i 3. Dzieci spożywające zdrowsze jedzenie, zrobiły dużo większy postęp niż te o gorszej diecie.

Czynnikami, które mogłyby zakłócić badanie były np. status społeczny, aktywność oraz sprawność fizyczna czy otyłość. Okazało się, że powiązanie jakości diety z umiejętnością czytania, było niezależne od tych czynników.

Ważne jest, aby promować zdrowe jedzenie w każdym środowisku (dom, szkoła), gdyż może mieć to duży wpływ na jakość nauki dziecka oraz jego przyszłe wyniki.

 

Źródło:

www.jyu.fi

Ilustracja:

pixabay.com