Wpływ bakterii jelitowych na stan naszych tętnic

wpływ bakterii na tętnice
3 min aby przeczytać artykuł

Najnowsze badanie opublikowane w magazynie Hypertension pokazuje, jaki wpływ może mieć jedzone przez nas czerwone mięso na stan tętnic. Związek wytwarzany w naszych jelitach podczas jedzenia czerwonego mięsa, może znacząco wpływać na ryzyko chorób serca w miarę starzenia się.

TMAO – związek o negatywnym wpływie na nasze tętnice

Wraz z wiekiem stan tętnic w organizmie człowieka znacząco się pogarsza. Naukowcy poprzez publikację tego badania sugerują, iż ludzie są w stanie zapobiec, a także odwrócić ten negatywny proces poprzez wprowadzenie odpowiedniej diety.

Badanie to nie tylko pokazuje, iż związek ten wpływa na nasz układ krwionośny, ale również wyjaśnia, dlaczego wraz z upływem lat, jego stan się pogarsza.

TMAO (N-tlenek trimetyloaminy) – już wcześniej naukowcy wiedzieli, że jego zwiększony poziom podwyższa dwukrotnie ryzyko zawału serca, czy udaru, a także powoduje wcześniejszą śmierć. Jednakże wcześniej nie wiedzieli dlaczego?

Po zjedzeniu steak’a bądź jajka do akcji wkraczają bakterie jelitowe, aby je rozbić na mniejsze części. Metabolizując L-karnitynę i cholinę, wytwarzany jest metaboliczny produkt uboczny zwany trimetyloaminą, którą to następnie wątroba przekształca w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO) i wysyła do krwiobiegu.

Eksperyment (TMAO)

Badaniu zostało poddanych 101 starszych oraz 22 młodych osób. Zbadano ich składy krwi oraz stan tętnic. Ilość TMAO rosła wraz z wiekiem. Potwierdziło to wcześniejsze badanie, iż wraz wiekiem zmienia się skład bakterii jelitowych. Wzrasta ilość tych bakterii, które produkują TMAO.

Wyższy poziom TMAO oznaczał gorszy stan tętnic, większy poziom stresu oksydacyjnego, a także gorszy stan tkanek w błonie naczyń krwionośnych.

Podając TMAO młodym myszom, naukowcy zauważyli, iż ich tętnice bardzo szybko się „zestarzały”. Myszy, które miały 12 tygodni (odpowiednik 35 lat człowieka), zestarzały się i wyglądały jak 27 tygodniowe myszy (odpowiednik 80 lat człowieka).

Badanie również wykazały spadek funkcji poznawczych, problem z uczeniem się oraz zapamiętywaniem.

A jak wpływa dimethyl butanol zawarty m.in. w oliwie ?

Zbadano również inny proces, czyli starym już zwierzętom podano dimethyl butanol, związek występujący w śladowych ilościach w oliwie, occie winnym czy czerwonym winie i zaobserwowano odwrotny proces. Naukowcy wierzą, iż ta substancja może hamować produkcję TMAO.

Badacze potwierdzają, iż każdy człowiek, nawet na diecie roślinnej, w jakimś stopniu wytwarza TMAO, jednakże jedząc czerwone mięso, dokarmiamy bakterie, które właśnie ten związek wytwarzają.

To badanie jest dla wielu przełomowe, gdyż pokazuje, dlaczego nawet u najzdrowszych ludzi, tętnice z wiekiem erodują.

Starzenie się, które jest rezultatem stresu oksydacyjnego w tętnicach, przyczynia się do powstawania chorób układu krwionośnego. Jednakże, co powoduje ten stres? Badanie to może być odpowiedzią, co tak naprawdę go napędza.

publikacja:

Vienna E. Brunt, Rachel A. Gioscia-Ryan, Abigail G. Casso, Nicholas S. VanDongen, Brian P. Ziemba, Zachary J. Sapinsley, James J. Richey, Melanie C. Zigler, Andrew P. Neilson, Kevin P. Davy, Douglas R. Seals. Trimethylamine-N-Oxide Promotes Age-Related Vascular Oxidative Stress and Endothelial Dysfunction in Mice and Healthy HumansHypertension, 2020; 76 (1): 101 DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.14759

źródło:

colorado.edu

zdjęcie:

dietetyk.guru