Reumatoidalne zapalenie stawów – 33 produkty łagodzące objawy

reumatoidalne zapalenie stawów_33
3 min aby przeczytać artykuł

W magazynie Frontiers in Nutrition zostało opublikowane badanie przeprowadzone przez naukowców z Indii, przedstawiające listę produktów spożywczych, łagodzących objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).

Reumatoidalne zapalenie stawów

RZS jest chorobą autoimmunologiczną, gdzie organizm nie rozpoznając własnych komórek, traktuje je jak patogenne i zaczyna je atakować. Objawia się to najczęściej zapalniem stawów, bólem, sztywnością, obrzękiem, a czasem nawet zniekształceniem.

Przyczyny powstawania RZS nie są do końca poznane. Często wymienia się genetykę, złą odpowiedź układu odpornościowego, stres, zakażenia wirusami lub bakteriami.

Częściej na te chorobę zapadają kobiety niż mężczyźni. Manifestacja choroby zazwyczaj następuje pomiędzy 30 a 50 rokiem życia.

Do najczęstszych objawów zaliczyć można :

  • obrzęk – kiedy rozrasta się błona maziowa
  • ból i sztywnienie stawów – często poranne rozruszanie stawów zajmuje nawet godzinę
  • ograniczony zasięg ruchowy
  • ból przy dotyku zajętego miejsca
  • deformacja stawów
  • tworzenie podskórnych guzków
  • poza stawami może też dochodzić do zaburzeń w obrębie poszczególnych organów, jak np. serca, nerek, oczu

33 produkty łagodzące objawy RZS

Pierwszą linią obrony przed chorobą są leki przeciwreumatyczne Jeśli osoba nie reaguje na leki, podaje się środki biologiczne, które niestety są drogie i mają dużo skutków ubocznych. Dlatego naukowcy postanowili zbadać tradycyjne środki spożywcze pod kątem łagodzenia objawów schorzenia.

Podzielili je na kilka grup:

OWOCE – suszona śliwka, grejpfrut, jagoda, granat, mango, banan, brzoskwinia, jabłko

ZBOŻA – mąka owsiana, pełnoziarnisty chleb, pełnoziarnisty ryż

ROŚLINY STRĄCZKOWE – czarna soja, fasola mungo

ZIARNA – pszenica, ryż, owies, kukurydza, żyto, jęczmień, proso, sorgo, siemię lniane

PRZYPRAWY – imbir, kurkuma

ZIOŁA – sallaki, ashwagandha

OLEJE – oliwa z oliwek, tran, olej z nasion ogórecznika (w formie kapsułek)

RÓŻNE – jogurt, zielona herbata, herbata z bazylii azjatyckiej (tulsi)

Regularne jedzenie powyższych produktów spożywczych wraz z wprowadzeniem diety śródziemnomorskiej czy wegańskiej i jednoczesnym unikaniem alkoholu, kawy czy papierosów, może złagodzić objawy RZS.

Lekarze radzą również osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów, aby wspomagali swój organizm probiotykami.

Badanie to, może być wskazówką np. dla firm farmaceutycznych do stworzenia nutraceutyków, które są tańsze, oparte na naturalnych składnikach i nie wiążą się z żadnymi skutkami ubocznymi.

O innych zastosowaniach probiotyków, można przeczytać tutaj : 

probiotyki-sposobem-na-walke-z-nadcisnieniem

katar-sienny-probiotyki-lekarstwem-na-alergie-sezonowa

5-wskazowek-jak-zwiekszyc-odpornosc-jesienia

źródło:

medicalnewstoday.com

ilustracja:

pixabay.com