Małże po marynarsku

60 min

średnio trudne

4

Hiszpańskie mejillones a la marinera odrobinę zmodyfikowane 😉

Wyszło pysznie! Można było również stwierdzić po tym, jak dziecko powtarzało: Jakie dooobre!!! I nie są takie morskie!!! 😀👌🤩

No Reviews

Składniki

Ilość porcji
2kg małży
1 średnia cebula
3 liście laurowe
1litr bulionu
200ml smażonych pomidorów
1,5szklanki białego wina
sól
1łyżka masła
oliwa
natka pietruszki

Kroki

1.
Małże oczyściłam. Czynność ta zajęła mi najwiecej czasu ok. 40 min.
Oznacz jako wykonane
2.
W garnku podsmażyłam na maśle i oliwie pokrojoną cebulkę.
Oznacz jako wykonane
3.
Dodałam liście laurowe.
Oznacz jako wykonane
4.
Zalałam bulionem.
Oznacz jako wykonane
5.
Dodałam pomidory i na koniec białe wino oraz posiekaną natkę pietruszki.
Oznacz jako wykonane
6.
Małże wrzuciłam, jak sos był gorący. Doprowadziłam do wrzenia wszystko razem i tak gotowałam ok 8 min.
Małże trzeba kilka razy przemieszać w trakcie gotowania.
Oznacz jako wykonane