Małże po marynarsku
Hiszpańskie mejillones a la marinera odrobinę zmodyfikowane 😉
Wyszło pysznie! Można było również stwierdzić po tym, jak dziecko powtarzało: Jakie dooobre!!! I nie są takie morskie!!! 😀👌🤩
No Reviews
Składniki
Ilość porcji
2kg małży | |
1 średnia cebula | |
3 liście laurowe | |
1litr bulionu | |
200ml smażonych pomidorów | |
1,5szklanki białego wina | |
sól | |
1łyżka masła | |
oliwa | |
natka pietruszki |
Kroki
1.
Małże oczyściłam. Czynność ta zajęła mi najwiecej czasu ok. 40 min.
Oznacz jako wykonane
2.
W garnku podsmażyłam na maśle i oliwie pokrojoną cebulkę.
Oznacz jako wykonane
3.
Dodałam liście laurowe.
Oznacz jako wykonane
4.
Zalałam bulionem.
Oznacz jako wykonane
5.
Dodałam pomidory i na koniec białe wino oraz posiekaną natkę pietruszki.
Oznacz jako wykonane
6.
Małże wrzuciłam, jak sos był gorący. Doprowadziłam do wrzenia wszystko razem i tak gotowałam ok 8 min.
Małże trzeba kilka razy przemieszać w trakcie gotowania.
Oznacz jako wykonane