Gryczane kopytka
Specjalistą od kopytek w tej rodzinie jest mój mąż 😉
No Reviews
Składniki
Ilość porcji
6 ziemniaków | |
1 jajko | |
2 łyżki mąki ziemniaczanej | |
0.25 objętości ugotowanych ziemniaków mąki gryczanej :) | |
1 szczypta soli |
Kroki
1.
Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Oznacz jako wykonane
2.
Wystudzone ugotowane ziemniaki należy ugnieść w garnku/ misce, następnie równo ubić, po czym wyciągnąć 1/4 ich ilości.
Oznacz jako wykonane
3.
W miejsce wyciągniętej 1/4 ziemniaków wrzucamy mąkę gryczaną.
Oznacz jako wykonane
4.
Następnie dodajemy jedno jajko i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Oznacz jako wykonane
5.
Odstawioną 1/4 ziemniaków wrzucamy z powrotem,
Oznacz jako wykonane
6.
Wszystko razem mieszamy, zagniatamy jak na zdjęciu i kroimy w małe kawałki.
Oznacz jako wykonane
7.
Wrzucamy na gotującą się, posoloną wodę.
Oznacz jako wykonane
8.
Kopytka gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Oznacz jako wykonane