Drożdżowe ślimaki
Drożdżowe bułeczki stały się drożdżowymi ślimakami 🙂 Zdrowe, sycące, w 1/3 z mąki z ciecierzycy ❤️
No Reviews
Składniki
Ilość porcji
250 g mąki pszennej | |
125 g mąki z ciecierzycy | |
1 płaska łyżka suchych drożdży | |
1 łyżeczka soli | |
150 ml ciepłego mleka | |
4 łyżki cukru | |
1 łyżka cukru waniliowego | |
2 łyżki przyprawy do pierników | |
1 łyżka surowego kakao | |
3 łyżki oliwy |
Kroki
1.
Ciasto
Obie mąki, drożdże, 3 łyżki cukru, łyżeczkę soli, łyżkę przyprawy do piernika, łyżkę cukru waniliowego mieszamy razem.
Oznacz jako wykonane
2.
Dodajemy ciepłe mleko oraz łyżkę oliwy.
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można podsypać mąką.
Oznacz jako wykonane
3.
Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Oznacz jako wykonane
4.
Nadzienie
Mieszamy kakao, 2 łyżki oliwy, łyżka cukru, łyżka przyprawy do piernika.
Oznacz jako wykonane
5.
Ślimaki
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki, a następnie rozwałkowujemy.
Oznacz jako wykonane
6.
Smarujemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy w rulon.
Oznacz jako wykonane
7.
Pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach.
Oznacz jako wykonane
8.
Po ostygnięciu kroimy na mniejsze porcje- ślimaki.
Oznacz jako wykonane