Otyłość – aminokwasy walczące z nadmiernym apetytem

Otyłość_aminokwasy
2 min aby przeczytać artykuł

Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick odkryli, iż dwa aminokwasy mające wpływ na komórki mózgowe, mogą odgrywać znaczącą rolę w oddziaływaniu na ośrodek głodu i sytości.

Tanycyty

Według naukowców takie aminokwasy jak arginina i lizyna, czyli endogenne związki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a przez niego niesyntetyzowane, najbardziej oddziałują na komórki mózgu zwane tanycytami. Komórki te odpowiadają za poziom energii. Wyczuwają składniki odżywcze i dają znać mózgowi o tym, co zjedliśmy. Oddziaływanie argininy i lizyny na tanycyty oznacza, iż szybciej będziemy się czuć najedzeni.

Badania z udziałem argininy i lizyny

Do mózgu zostały wstrzyknięte skoncentrowane wartości aminokwasów argininy i lizyny. Preparat był fluorescencyjny, aby można było obserwować wszelkie reakcje. W ciągu 30 sekund tanycyty wykryły i zareagowały na aminokwasy, wysyłając sygnał do ośrodka głodu i sytości.

Tanycyty reagują z tymi dwoma aminokwasami poprzez receptory smaku umami ( można je odnaleźć w kubkach smakowych na języku). Po wysłaniu sygnału przez argininę i lizynę, został on zablokowany i usunięty przez receptory umami, a co za tym idzie, aminokwasy przestały reagować z tanycytami.

Najlepsze źródło argininy i lizyny

Naukowcy wskazują, iż najwięcej aminokwasów argininy i lizyny znajduję się w mięsie wieprzowym, polędwicy wołowej, kurczaku, makreli, śliwkach, awokado,  morelach, soczewicy i migdałach.

Odkrycie badaczy z Uniwersytetu w Warwick może być przełomowe w walce z otyłością, która dotyka coraz większą liczbę ludności, a która może doprowadzić do ciężkich chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, raka, a także śmierci. Odkrycie to daje szansę na stworzenie zabiegów mających na celu zmniejszenie apetytu u ludzi poprzez oddziaływanie bezpośrednio na mózg, ale również może służyć do tworzenia bardziej wydajnych diet.

źródło:

www2.warwick.ac.uk

ilustracja:

pixabay.com