Nowotwór – otyłość brzuszna zwiększa ryzyko zachorowania

Ponad jedna trzecia populacji ludzkiej jest otyła. Otyłość często oznacza zwiększone ryzyko zachorowań na różnego rodzaju nowotwory. Badania przeprowadzone przez naukowców z Michigan State University pokazały, dlaczego osoby cierpiące na otyłość brzuszną są bardziej narażone na choroby nowotworowe.
Tkanka wisceralna
Tkanka tłuszczowa zawiera dwie warstwy: podskórną oraz trzewną (wisceralną). Tkanka wisceralna otacza narządy i w przypadku złej diety, często następuje jej rozrost.
Naukowcy odkryli, iż w tkance trzewnej znajduje się białko nazwane czynnikiem wzrostu fibroblastów-2 (FGF-2). Białko to powoduje przekształcenie komórek niebędących nowotworowymi w komórki rakowe. W porównaniu z tkanką podskórną, tkanka trzewna produkuje większe ilości tego białka. W przypadku otyłości brzusznej FGF-2 jest lepszym miernikiem niż wskaźnik BMI, aby zbadać ryzyko przekształcenia komórek w nowotworowe.
Badanie pokazujące tworzenie nowotworu
Naukowcy w badaniu wykorzystali myszy. Karmiono je wysokotłuszczową dietą. Zaobserwowano, iż ilość białka FGF-2 w warstwie trzewnej była dużo wyższa niż w warstwie podskórnej. Dodatkowo FGF-2 sprawiało, iż komórki które wcześniej były wrażliwe na działanie białka, przekształcały się w komórki nowotworowe.
Przeszczepiono również myszom tkankę wisceralną od kobiet po histerektomii. W przypadku, kiedy tkanka trzewna zawierała więcej białka FGF-2, tworzyło się więcej komórek nowotworowych.
To badanie jest dowodem, jak bardzo przerośnięta tkanka tłuszczowa może wpłynąć na kondycję ludzkiego organizmu i dlaczego prawidłowe odżywianie oraz ćwiczenia są ważne. Dodatkowo otwiera się droga, aby zbadać, czy możliwe jest powstrzymanie działania czynnika wzrostu fibroblastów-2.
źródło:
msu.edu
ilustracja:
pixabay.com