Mikroflora jelitowa – czy ćwiczenia mogą wpłynąć na jej skład?

ćwiczenia_mikrobiota
3 min aby przeczytać artykuł

Na łamach magazynu Medicine & Science in Sports & Exercise opublikowano badanie pokazujące, iż skład mikroflory jelitowej może ulec zmianie pod wpływem aktywności fizycznej człowieka, bez zmiany sposobu odżywania.

Ćwiczenia cardio

W badaniu wzięło udział 32 osoby, w tym 18 szczupłych i 14 otyłych, którzy prowadzili siedzący tryb życia. Na poczatku pobrano próbki kału, a następnie przez 6 tygodni, 3 razy w tygodniu osoby ćwiczyły przez 30 do 60 min. Wybrano dla nich trening cardio, który ma dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Po etapie ćwiczeń zostały pobrane próbki kału, a następnie uczestnicy zaprzestali ćwiczeń na kolejne 6 tygodni, czyli wrócili do siedzącego trybu życia. Po tym czasie również pobrano próbki kału, aby sprawdzić skład mikrobioty.

Co ważne w tym badaniu, sposób odżywiania pozostał taki sam przez cały etap badania.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe

Po zbadaniu próbek kału, okazało się, iż te pobrane po ćwiczeniach zawierały większe ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (głównie maślan), niż te po zaprzestaniu ćwiczeń. Kwasy te wykazują działanie przeciwzapalnie, a także regeneracyjne, dlatego uważa się, iż pełnią funkcje ochronne dla jelita grubego. Dodatkowo zasilają w energię komórki ciała.

Przeprowadzono również testy genetyczne mikoflory. Zmiany w ilości maślanu odpowiadały zmianom w proporcji mikroorganizmów odpowiedzialnych za produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Na każdym etapie badania zachodziły różnice w składzie mikrobioty pomiędzy osobami szczupłymi a otyłymi. Co ważne, u osób szczupłych po etapie ćwiczeń nastąpił największy wzrost drobnoustrojów produkujących maślan. U osób otyłych wzrost był niewielki.

Jak mówią naukowcy, najważniejszy był dla nich wynik, iż mikroflora jelitowa zupełnie inaczej reaguje na ćwiczenia u osób otyłych, niż u chudych. Potrzebne są kolejne badania, aby stwierdzić, dlaczego tak się dzieje.

Tutaj natomiast można przeczytać o błonniku, który wpływa na produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych: dlaczego-blonnik-jest-tak-wazny-w-codziennej-diecie

źródło:

sciencedaily.com

publikacja:

Jacob M. Allen, Lucy J. Mailing, Grace M. Niemiro, Rachel Moore, Mark D. Cook, Bryan A. White, Hannah D. Holscher, Jeffrey A. Woods. Exercise Alters Gut Microbiota Composition and Function in Lean and Obese HumansMedicine & Science in Sports & Exercise, 2017; 1 DOI: 10.1249/MSS.0000000000001495

ilustracja:

pixabay.com