Koper włoski – może leczyć, ale może także zaszkodzić.

Koper włoski, inaczej fenkuł to roślina z rodziny selerowatych. W kuchni można wykorzystać bulwę składającą się ze zgrubiałych liści, a także łodygi i owoce. Fenkuł jest charakterystycznym warzywem dla kuchni śródziemnomorskiej, która uchodzi za jedną z najzdrowszych diet świata (we Włoszech spożycie kopru włoskiego to 5 kg/osobę rocznie). Od kilku lat koper włoski można z łatwością dostać również w Polsce, ale jego popularność wciąż nie jest taka duża.
Wartości odżywcze
Koper włoski to idealny składnik diety redukcyjnej, gdyż dostarcza niewiele energii. W 100g bulwy mamy około 30 kcal oraz ponad 3g błonnika pokarmowego. 80% kopru to woda. Jest to warzywo praktycznie pozbawione tłuszczu, dostarcza około 1g białka i około 7g węglowodanów.
Ponadto jest dobrym źródłem potasu oraz dostarcza nieco witaminy C, kwasu foliowego, prowitaminy A, witaminy K i wapnia.
Działanie prozdrowotne
Działanie prozdrowotne kopru włoskiego można rozważyć w kontekście samej bulwy traktowanej, jako warzywo oraz owoców – będących bogatym źródłem olejków eterycznych. I to właśnie olejkom przypisuje się głównie właściwości prozdrowotne.
Fenkuł może wpływać korzystnie na trawienie zwiększając wydzielanie soków trawiennych i żółci, a także przyśpieszając ruchy perystaltyczne jelit. W ten sposób przyspieszają procesy trawienne, a także wpływają korzystnie na redukcję wzdęć i zaparć.
Olejek z owoców kopru włoskiego można wykorzystywać jako płukankę do jamy ustnej w zapaleniach błony śluzowej czy w bolesnych aftach.
Według medycyny ludowej koper włoski ma działanie korzystne na wszelkie choroby górnych dróg oddechowych. Wynika to z jego wykrztuśnego działania, a także z właściwości zmniejszających ilość wydzieliny oskrzelowej. Może być pomocny jako element uzupełniający terapię w przeziębieniach i grypie.
Zagrożenia
Do niedawna stosowany był powszechnie w kolkach niemowlęcych. Jednak ostatnie doniesienia naukowe podważają skuteczność korzystnego działania wyciągu z kopru na kwestie trawienne u niemowlęcia.
Co więcej, związki, które mogą być zawarte w koprze tj. estragol i metylo-eugenol mogą stymulować zwiększone wydzielanie estrogenów, co jest niekorzystne dla zdrowia dziecka. Dlatego też sugeruje się unikanie podawania kopru włoskiego niemowlętom i dzieciom aż do 4 roku życia lub jedynie za zgodą lekarza. Podobne zalecenia wystosowano w odniesieniu do kobiet karmiących.
Olejki eteryczne zwarte naturalnie w koprze włoskim spożywane w dużych ilościach mogą działać także podrażniająco na błonę śluzową żołądka, a także mogą powodować reakcję alergiczną.
ilustracja:
dietetyk.guru