Karob i jego działanie prozdrowotne

Karob, inaczej nazywany szarańczynem strąkowym lub ceratonią, jest rośliną od wieków rosnącą w rejonie Basenu Morza Śródziemnego.
Jakim gatunkiem rośliny jest karob?
Karob zaliczany jest do roślin zimozielonych (takich, które nie gubią liści w okresie zimowym) z rodziny bobowatych. Owocem ceratoni są duże fioletowo – brązowe strąki, z których wytwarza się różne produkty: melasę karobową (słodki syrop), mączkę chleba świętojańskiego, proszek karobowy (wyglądem przypominający kakao), całe strąki.
Skład strąków to głównie węglowodany (cukry proste, sacharoza, skrobia, pektyny, hemicelulozy). Zawartość węglowodanów to ok. 85 g na 100g produktu. Zawartość pozostałych makroskładników jest śladowa: białko ok. 4g, tłuszcz ok. 1g na 100g produktu. Ilość błonnika pokarmowego w proszku karobowym waha się od 30g do 50g na 100g produktu. Taka ilość błonnika w produkcie klasyfikuje karob jako produkt wysokobłonnikowy.
Jakie makro i mikroelementy zawiera karob?
Proszek karobowy cechuje wysoka zawartość wapnia (ok. 350 mg / 100g) i potasu (ok. 900mg / 100g). Znajdziemy w nim również składniki mineralne, takie jak: żelazo (3mg / 100g), cynk (2mg/ 100g) oraz magnez (60 mg / 100g). Melasa karobowa jest głównie źródłem potasu (900 mg / 100g) oraz żelaza (2mg / 100g).
Jakie witaminy zawiera?
Karob w postaci proszku jest cennym źródłem witamin, takich jak: witamina E, C, PP,B6 oraz kwasu foliowego.

Działanie prozdrowotne
Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, głównie z grupy flawonoli (katechina, epikatechina, kwas galusowy, epigallokatechina), ceratonia wykazuje silne działanie przeciwutleniające oraz przyczyniające się do apoptozy (rozpadu) komórek nowotworowych. Dodatkowo, przeciwutleniacze z grupy katechin wspomagają inne antyoksydanty (takie jak witamina C, E i beta-karoten), wydłużając ich czas działania. Oznacza to, iż warto łączyć karob we wszelkich daniach, w których obecne są cytrusy (witamina C), awokado (witamina E) czy pomarańczowe owoce i warzywa (marchew, brzoskwinia).
Regularne spożywanie karobu może przełożyć się na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Zawarte w karobie rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego przyczyniają się do zwiększonego wydalania cholesterolu zawartego w pożywieniu. Dodatkowo karob jako źródło pierwiastków dobrych dla serca (potas, wapń, magnez) może korzystnie wpływać na pracę układu krążenia i redukcję nadciśnienia.
W Turcji, karob znany jest również jako domowy preparat wspomagający leczenie biegunek. Zawarte w ceratonii taniny, to związki, które świetnie wiążą toksyny. Dodatkowo karob wykazuje właściwości antybakteryjne, co może być pomocne przy biegunkach, których przyczyną są bakterie.
Karob, a cukrzyca
Zastosowanie karobu w dietoterapii cukrzycy może być bardzo pomocne. Strąki karobu zawierają związek z grupy cykloalkanów (D-pintol), który wykazuje właściwości podobne do funkcji insuliny, przyczyniając się do zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika pokarmowego ogranicza wchłanianie węglowodanów w jelitach, co również wpływa na wolniejszy i mniejszy wzrost cukru we krwi.
Nie do przeceniania, są również polifenole zawarte w karobie, które mogą wpływać na wzmocnienie naczyń krwionośnych, profilaktykę retinopatii i stopy cukrzycowej.

Karob, a kakao
Karob w proszku wyglądem i smakiem przypomina kakao. W kuchni alergika, to właśnie proszek ze strąków ceratoni proponowany jest jako zamiennik proszku z kakaowca. Warto wiedzieć, iż stosowanie karobu jako zamiennika kakao może wyjść na zdrowie nie tylko alergikom.
Proszek uzyskany ze strąków ceratonii, w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kwasu szczawiowego, który zmniejsza wchłanianie wapnia oraz cynku. Zatem w żywieniu dzieci i dorosłych, którzy lubią pić kakao, można pomyśleć nad karobowym zamiennikiem. Uzyskamy wówczas lepsze wykorzystanie wapnia z mleka oraz dostarczymy dodatkowy wapń z karobu. Plusem karobu, jest też jego naturalna słodycz, dzięki czemu dania nie wymagają dosłodzenia, w przeciwieństwo do wyczuwalnej w kakao goryczki, która przeszkadza zwłaszcza dzieciom.
Dodatkowo, karob jest wolny od kofeiny i teobromoniny, związków, które mają efekt pobudzający, bywa też że wywołują alergie.
Ponadto, stosowanie kakao, jest niezalecane u osób z refluksem żołądowo – przełykowym, ze względu na nasilanie wydzielania kwasu solnego oraz zmniejszenie ciśnienia powstającego w dolnym zwieraczu. Karob nie wykazuje takiego działania, stąd jest bezpieczny dla osób z chorobą refluksową.
ilustracja główna:
dietetyk.guru
ilustracje pozostałe:
pixabay.com