Kakao i jego prozdrowotne działanie

Surowe kakao
3 min aby przeczytać artykuł

Kakao surowe wytwarzane jest z drzewa o nazwie kakaowiec właściwy. Pozyskuje się je z owoców w taki sam sposób jak kakao prażone. Różnica w obu produktach polega na tym, że kakao surowe nie poddaje się prażeniu i paleniu, a jedynie fermentacji i suszeniu. Dzięki temu kakao surowe jest znacząco bogatsze w cenne dla zdrowia składniki. 

Fair trade

Głównym światowym, producentem kakao jest Wybrzeże Kości Słoniowej, gdzie niestety często surowiec pozyskiwany jest w warunkach bardzo trudnych dla lokalnej ludności, a w tym także dla dzieci. Dlatego też warto wybierać produkty oznaczone znaczkiem „fair trade”.

Czego dostarcza nam kakao surowe?

Wysuszone, surowy proszek kakaowca to dobre źródło magnezu, potasu, manganu, a także wapnia. Dostarcza także wielu substancji o działaniu antyoksydacyjnym (znacząco więcej niż powszechnie występujące kakao prażone). W kakao znajdziemy także alkaloidy: teobrominę i kofeinę, które mają działanie pobudzające.

Działania prozdrowotne

Surowe kakao w porównaniu z kakao prażonym, zawiera więcej związków o działaniu przeciwutleniającym (np. znanego z czerwonego wina resweratrolu). Oznacza to, że działa skuteczniej na wolne rodniki, a także intensywniej przeciwdziała procesom starzenia się organizmu. Według współczynnika ORAC (mierzącego siłę pozbywania się wolnych rodników surowe kakao ma znacząco wyższy niż np. jagody goji czy acai). 

Dzięki dużej koncentracji magnezu wpływa korzystnie na regulację ciśnienia tętniczego, a także ma pozytywny wpływ na kurczliwość włókien mięśniowych. 

Dzięki obecności teobrominy i kofeiny wpływa korzystnie na koncentrację, a także na wydolność fizyczną. 

Surowe kakao to także źródło fenyloetyloaminy, związku o działaniu polepszającym nastrój, co ma znaczenie w profilaktyce np. depresji czy jesiennej chandry. 

Surowe kakao

Czy surowe kakao odchudza? 

Nie ulega wątpliwości, że surowe kakao jest bardzo korzystne dla zdrowia i warto dodawać choćby jedną, dwie łyżeczki do porannego koktajlu czy jako dodatek smakowy do świeżych owoców. Surowe kakao to zdecydowanie superfood, ale niestety nie ma działania bezpośrednio odchudzającego. 

Warto jednak zwrócić uwagę na to, że dzięki spożyciu surowego kakao, może zmniejszać się łaknienie na spożywanie słodyczy. Efekt ten, ma już najczęściej przełożenie na efekty diety redukcyjnej.

Ciekawe badanie dotyczące kakao znajdziecie tutaj:

dietetyk.guru/kakao-pomocne-w-walce-z-cukrzyca

Ilustracja:

pixabay.com