Dieta przyszłego ojca

dieta przyszłego ojca
2 min aby przeczytać artykuł

W magazynie Molecular Metabolism zostały opublikowane badania dotyczące diety przyszłego ojca. Zawsze mówiono głównie o tym, jak ważne jest prawidłowe odżywianie przyszłej mamy. Coraz więcej jest badań na temat tego, iż również ojcowie powinni dbać o to co jedzą, gdyż ma to wpływ nie tylko na jego nienarodzone dziecko, ale również na kolejne pokolenia.

Odkrycie dotyczące zaburzeń metabolicznych u przyszłych pokoleń

Australijscy naukowcy przeprowadzili badania na myszach. Przyglądano się, jak otyłość ojca wpłynęła na kolejne pokolenia. Początkowo dzieci nie wykazywały żadnych zmian w metabolizmie, jednakże stosując na nich dietę wysokotłuszczową, z dużą zawartością cukru, dodając do tego śmieciowe jedzenie, efekt był prawie że natychmiastowy. Po kilku tygodniach wystąpiło stłuszczenie wątroby, symptomy przed cukrzycowe takie jak podwyższony poziom cukru i insuliny we krwi.

Następnie zbadano kolejne pokolenie. Okazało się, iż wnukowie otyłych myszy mają również predyspozycje do otyłości pomimo tego, iż u ich ojców zastosowano normalną dietę w momencie poczęcia. Wystarczyło zastosować u wnuków „śmieciową dietę” na krótki okres, aby organizm szybko na to zareagował.

Czy zaburzenia metaboliczne są dziedziczne?

Na szczęście badania wykazały, iż skłonność ta nie jest dziedziczna, a nabyta. W pokoleniu prawnuków reakcja na dietę nie występowała. Co oznacza, iż zmiany są możliwe do cofnięcia. Naukowcy podejrzewają, iż odpowiedzialnym za to są zmiany w RNA w spermie myszy.

Ważne jest, aby jak najczęściej informować przyszłych ojców, jaki ich dieta może mieć wpływ na przyszłe pokolenia.

Źródło:

www.sciencedaily.com

Ilustracja:

pixabay.com