Dieta przy refluksie

dieta przy refluksie
5 min aby przeczytać artykuł

Choroba refluksowa przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease; GERD) to schorzenie, na które cierpiący odczuwają dolegliwości w postaci zgagi i bólu w klatce piersiowej.

Główne założenia diety

Zgaga i ból w klatce piersiowej wynikają głównie z zarzucania treści pokarmowej, spowodowanego dysfunkcją zwieracza dolnego przełyku (ang. lower esophageal sphincter; LES). Spośród licznych produktów spożywczych, które zjadamy każdego dnia, możemy wyodrębnić kilka, które szczególnie negatywnie będą wpływać na LES.

Obniżenie ciśnienia dolnego zwieracza przełyku jest jedną z przyczyn prowadzących do pojawienia się objawów GERD, a produkty je nasilające to czekolada, mięta, kawa, mocny napar z herbaty, tłuszcze oraz alkohol. Ból nasilany jest przez cytrusy i inne kwaśne produkty, pomidory, warzywa cebulowe, alkohol oraz mocne przyprawy.

dieta przy refluksie

U zdrowego człowieka pokarm nie powinien zalegać w układzie pokarmowym dłużej niż to konieczne, jednak niektóre produkty prowadzą do opóźnienia opróżniania żołądka, co nasila objawy GERD. Należą do nich czekolada, kawa i błonnik rozpuszczalny, zawarty w licznych owocach, warzywach, płatkach owsianych i nasionach roślin strączkowych. Samo uczucie bólu w klatce i zgaga są odczuwalne tym bardziej, im więcej zostanie wydzielonego kwasu żołądkowego. Jego zawartość zwiększy się w żołądku pod wpływem spożycia takich produktów, jak ostre przyprawy, napoje gazowane, cytrusy, pomidory, alkohol i kawa.

Jak widać niektóre z powyższych produktów powtarzają się, co jest jednoznaczną wskazówką czego mają unikać osoby cierpiące na GERD. Chorujący na refluks powinni stosować się do zasad diety lekkostrawnej. Niektóre ze wskazówek będą przeciwne do ogólnych zaleceń zdrowego sposobu odżywiania, jednak u zdrowych osób, przy tych samych produktach, objawy GERD nie wystąpią.

Wybierajmy zatem pieczywo jasne i czerstwe, chude i słodkie mleko, twarogi, jaja gotowane na miękko, chude mięsa i wędliny, masło oraz oleje roślinne, gotowane warzywa lub w formie puree, owoce wykluczając cytrusy, łagodne przyprawy, zupy z ograniczeniem pomidorowej, na bazie nasion roślin strączkowych i warzyw kapustnych, łagodne sosy, niegazowaną wodę mineralną, soki i lekkie herbaty owocowe.

Zalety diety antyrefluksowej

Nad zaletami diety przeciwko GERD nie trzeba się długo zastanawiać. Im mniej produktów nasilających objawy refluksu spożyjemy, tym występujące objawy będą mniej intensywne lub całkowicie ustąpią. Pamiętajmy, że stosowanie leków, a dokładniej inhibitorów pompy protonowej, np. omeprazolu, jest rozwiązaniem tymczasowym i nie powinno być stosowane jako zamiennik zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej, a jedynie jako ukojenie w sytuacji, gdy już nic innego nie pomaga.

dieta przy refluksie

Leczenie jest wtedy jedynie objawowe i przyjmowanie nadmiaru leków nie tylko nam nie pomoże, a może i zaszkodzić. Jest to szczególnie istotne, gdyż niektóre z leków są dostępne bez recepty, a przyjmując jakikolwiek lek na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem, możemy ryzykować naszym zdrowiem. Stosując dietę przeciwko refluksowi unikniemy takich objawów, jak częste uczucie pieczenia i palenia w przełyku (zgaga), częste odbijanie, problemy z przełykaniem i występujące bóle nadbrzusza. Znacząco poprawi to jakość naszego życia, a każdy nadchodzący posiłek przestanie wywoływać w nas uczucie niepewności i obawy przed bólem lub dyskomfortem.

Zwracajmy zatem uwagę co trafia na nasze talerze i nawet, jeśli objawy refluksu występują, a nie został on zdiagnozowany, możemy wstępnie zaobserwować jaki wpływ na ich występowanie będzie miała zmiana diety. Może być to sygnał, aby wybrać się do lekarza i ustalić plan naprawczy.

Przeczytaj również: dietetyk.guru/refluks-krtaniowo-gardlowy-dieta-roslinna-moze-zastapic-leki

Wady oraz ograniczenia wynikające ze stosowania diety przy refluksie

Do wad takiego sposobu odżywiania możemy zaliczyć ograniczone możliwości pełnego oddania się spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi. Tendencja się zmienia, jednak nadal ciężko wyobrazić sobie rodzinny podwieczorek, serwowany zwykle bezpośrednio po już sycącym i tłustym obiedzie, bez kawy lub herbaty i ciasta, często na bazie czekolady.

Gdyby tego było mało – serwowany jest alkohol. Z jednej strony ciężko bywa odmówić przyjemności tym, którzy poświęcili swój czas na przygotowania, a z drugiej pilnując się na co dzień u każdego może pojawić się chwila zwątpienia i tęsknoty za odrobiną beztroski.

Czy odpowiednio prowadzona dieta może zastąpić leki?

dieta przy refluksie

W sytuacji, gdy objawy refluksu będą się utrzymywać lub występować okresowo w nasilonej formie powinniśmy niezwłocznie skonsultować nasz przypadek z gastroenterologiem. Z jednej strony wykluczenie produktów nasilających objawy może dać ulgę, w niektórych jednak przypadkach objawy te nie ustąpią, a jedynie zelżeją. Nie leczmy się na własną rękę i niech łatwa dostępność leków z grupy inhibitorów pompy protonowej nie będzie sygnałem do działania samemu – od leczenia są specjaliści.

O innych dietach przeczytasz tutaj: dietetyk.guru/category/dieta

ilustracja:

pixabay.com