Czy witamina D może zapobiec cukrzycy typu 1 ?

Naukowcy od bardzo dawna zastanawiali się nad korelacją pomiędzy poziomem witaminy D, a zawiększonym prawdopodobieństwem zachorowalności na cukrzycę typu 1 wsród dzieci obciążonych genetycznie tą chorobą.
Cukrzyca typu 1
W przypadku cukrzycy typu 1 dochodzi do autoimmunizacji, czyli nieprawidłowej odpowiedzi układu odpornościowego. Białka odpornościowe, takie jak limfocyty T zaczynają atakować komórki beta wysp Lagerhansa (trzustka), produkujące insulinę. Organizm przestaje produkować ten hormon.
Więcej o rodzajach cukrzycy można przeczytać tutaj : dietetyk.guru/cukrzyca-co-warto-wiedziec/
Cukrzyca typu 1 jest najpowszechniejszą chorobą wśród dzieci poniżej 10 roku życia. Zachorowalność wzrasta co roku o 3-5%. Zanotowano, większe występowanie tej choroby na północ od równika, w większych szerokościach geograficznych.
Korelacja pomiędzy zachorowalnością a poziomem witaminy D
Powiązania pomiędzy witaminą D a autoimmunizacją wysp trzustkowych nie były spójne, dlatego powołano w 2004 roku program TEDDY (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young). Jest to program międzynarodowy, badający czynniki środowiskowe wpływające na występowanie cukrzycy u młodych osób. Jest przeprowadzany w 6 dużych ośrodkach badawczych ( 3 z USA, 1 z Niemiec, 1 z Finlandii i 1 ze Szwecji). Celem programu jest przebadanie ok 9 tys dzieci z podwyższonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 1.
Badanie polegało na pobieraniu krwi dzieci od urodzenia co 3-6miesięcy. Badano dwie rzeczy : poziom witaminy D, oraz obecność autoimmunizacji komórek beta.
U 376 dzieci układ odpornościowy wystąpił przeciwko organizmowi (doszło do autoimmunizacji), natomiast u 1041 choroba nie rozwinęła się. Badania pokazały, iż poziom witaminy D w wieku niemowlęcym, jak i późniejszym był dużo niższy u dzieci z autoimmunizacją.
Naukowcy na pewno będą prowadzić kolejne badania w tym kierunku, aby zmniejszyć zachorowalność na cukrzycę typu 1.
źródło:
www.ucdenver.edu