Czy witamina B2 pomaga w walce z migreną?

witamina B2
4 min aby przeczytać artykuł

Witamina B2, zwana inaczej ryboflawiną, jest niezwykle ważna – odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, utrzymanie właściwego stanu błon śluzowych i pełni wiele innych ról. Rzadko obserwujemy nadwyżkę, z kolei niektórzy będą narażeni na jej niedobór. Szczególnie w niektórych momentach życia człowieka niedobór witaminy B2 przyniesie ogromne i nieodwracalne straty. Kto należy do grupy ryzyka? Przeczytaj i dowiedz się więcej!

Za co odpowiedzialna jest witamina B2?

witamina B2

Pierwszą rolą, jaką pełni witamina B2, jest aktywny udział w metabolizmie i uzyskiwaniu energii, która pochodzi z pokarmu. Funkcja ta ma znaczenie na każdym etapie życia i rozwoju człowieka, jednak podaż energetyczna u niemowląt, dzieci i młodzieży pełni szczególną rolę – następuje rozwój nowego organizmu, co dotyczy nie samego wzrostu, ale także rozwoju i dojrzewania narządów.

Bierze udział w procesach produkcji hormonów i krwinek czerwonych. Uszkodzenia skóry goją się i zabliźniają lepiej przy prawidłowym poziomie ryboflawiny. Ma ona również wpływ na tolerancję światła przez oko.

Kolejną funkcją ryboflawiny jest utrzymanie prawidłowego działanie ośrodkowego układu nerwowego (OUN). W skład OUN wchodzi mózgowie oraz rdzeń kręgowy. Szczególnie istotnym elementem mózgowia jest rdzeń przedłużony, regulujący prawidłowe funkcjonowanie odruchów bezwarunkowych, jak oddech, praca serca, ciśnienie krwi, spożywanie pokarmów (wydzielanie śliny, żucie i połykanie), równowagi i koordynacji ruchowej. Dzięki prawidłowej pracy OUN możemy funkcjonować w niemalże każdych warunkach – nawet podczas stresu i silnego zmęczenia nie musimy zastanawiać się nad podstawowymi procesami życiowymi, co pozwala nam przetrwać, bez szczególnego skupienia.

Jakie są najlepsze źródła witaminy B2?

Najlepszymi źródłami pochodzenia zwierzęcego są wątroba, dziczyzna oraz inne mięsa, łosoś, pstrąg, makrela, nabiał, jaja. Rośliny, w jakich znajdziemy znaczącą ilość witaminy B2 to migdały, grzyby, pieczywo pełnoziarniste, zielone części warzyw, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy włoskie. Bywa, że rośliny są sztucznie modyfikowane celem zwiększenia wytwarzania witaminy B2 – znajduje to zastosowanie w preparatach.

Niedobór witaminy B2: przyczyny i skutki

witamina B2

Najbardziej narażone na niedobór witaminy B2 są Ci, którzy decydują się na dietę wegetariańską i wegańską. Osoby będące w grupie ryzyka powinny zwrócić szczególną uwagę na to, aby często sięgać po produkty pochodzenia roślinnego bogate w ryboflawinę.

Przedłużający się niedobór ryboflawiny może prowadzić do takich dolegliwości, jak zmiany zapalne błony śluzowej oraz języka, pękające wargi, zajady, łysienie, zahamowanie wzrostu, bezsenność i zawroty głowy, a także zmiany w układzie nerwowym oraz narządzie wzroku, także prowadząc do nadwrażliwości na światło. Kobiety z niedoborem witaminy B2 częściej doświadczą infekcji pochwy.

Nadmiar ryboflawiny: przyczyny i skutki

Przy prawidłowo funkcjonującym organizmie, jednocześnie unikając spożycia nieprzebadanych suplementów diety, które mogą mieć niekontrolowany nadmiar składnika, rzadko obserwuje się nadmiar ryboflawiny. Wynikiem jest ograniczona zdolność do wchłaniania tej witaminy w przewodzie pokarmowym. Jeśli już zaobserwuje się znaczący, skumulowany nadmiar witaminy B2, obserwowane objawy to nudności i wymioty.

Normy spożycia witaminy B2

Zalecane dzienne spożycie (RDA) witaminy B2 jest zależne od wieku, płci i stanu organizmu. Początkowo dla dzieci od 1. do 12. roku życia rośnie od 0,5 do 1 mg na dobę. Następnie chłopcy od 13 roku życia, a także dorośli mężczyźni, powinni spożywać równowartość 1,3 mg. W przypadku dziewczynek powyżej 13. roku życia, a także dorosłych kobiet zapotrzebowanie jest mniejsze i wynosi 1,1 mg, jednak wzrasta do 1,4 mg u kobiet w ciąży i aż do 1,6 mg u karmiących.

Witamina B2 a migrena

witamina B2

Czy ryboflawina może pomóc osobom cierpiącym na migreny? Badania wykonane w Centrum Medycznego Szpitala Dziecięcego w stanie Ohio w USA pozwoliły zaobserwować, że niedobór m.in. witaminy B2 (bo także witaminy D3 oraz koenzymu Q10) koreluje z częstotliwością występowania migren. Wyniki nie były jednoznaczne, jednak jest to sygnał do dalszych badań, a także potencjalna wskazówka. Zwykle nic nie stoi na przeszkodzie, aby osoby cierpiące na migreny zdecydowały się na suplementację witaminą B2, a także podchodziły do spożywanych posiłków z większą świadomością.

ilustracja:

pixabay.com