Czosnek i jego prozdrowotne właściwości
Powszechnie stosowany w kuchni czosnek to odmiana czosnku pospolitego, który należy do warzyw cebulowych i rodziny amarylkowatych.
Fenomen czosnku
Czosnek był już znany jako roślina lecznicza w starożytności. Był powszechnie stosowany w Chinach kilka tysięcy lat temu. Nie znika on z horyzontu także w czasie starożytnego Egiptu czy czasów Hipokratesa. Na przestrzeni setek lat pojawia się w podręcznikach z preparatami leczniczymi, podręcznikach dla medyków itd.
Czosnek, podobnie jak inne przyprawy, stosowany jest w niewielkich ilościach, dlatego też nie należy go rozpatrywać w kategoriach dobrego źródła składników mineralnych, witamin czy makroskładników. W przyprawach liczą się najbardziej specyficzne cechy, które – w przypadku czosnku – nadają przyprawom właściwości prozdrowotne.
Głównym związkiem czynnym w czosnku jest allina i nieco bardziej lotna allicyna. Ta druga odpowiada za zapach, ale też za wiele właściwości prozdrowotnych.
Prozdrowotne właściwości czosnku
Zarówno medycyna ludowa, jak i TMC oraz medycyna współczesna podkreślają, że czosnek ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwgrzybiczne. Wpływa korzystnie na odbudowanie mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii. Dzieje się to także dzięki dość dużej zawartości prebiotyku, tzw. inuliny.
Ponadto spożywanie czosnku podczas infekcji, czy nawet grypy może wpłynąć korzystnie na przebieg choroby skracając czas jej trwania lub zmniejszając intensywność dolegliwości.
Czosnek działa także korzystnie na układ krążenia, gdyż może hamować agregację płytek krwi, reguluje poziom cholesterolu, a także być może ma działanie hipotensyjne (badania w tym kierunku trwają).
Co ciekawe, czosnek może mieć też pozytywny wpływ na układ pokarmowy, gdyż działa żółciopędnie. W medycynie ludowej stosowany był przeważnie jako środek na pasożyty np. owsiki.
Kiedy należy zachować ostrożność
Warto dodać, że zbyt duże spożycie czosnku może podrażniać błonę śluzową żołądka prowadząc do dużego dyskomfortu w jamie brzusznej. Czosnek nie jest także zalecany w przypadku konieczności stosowania diety łatwostrawnej, a także w diecie małych dzieci.
Również pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe (w tym kwas acetylosalicylowy) powinni skonsultować z kardiologiem kwestie związane ze spożyciem czosnku w każdej postaci. Interakcje czosnku z ww. lekami mogą powodować krwawienia. Podobnie diabetycy powinni zachować szczególna ostrożność, jeśli przyjmują leki obniżające stężeni cukru we krwi (np. metforminę), aby nie wywołać hipoglikemii.
Dość znaną interakcją jest działanie czosnku na leki przeciwko HIV. Efektem tego może okazać się, że farmakoterapia nie będzie skuteczna.
zdjęcie:
dietetyk.guru