Cukier a choroby sercowo-naczyniowe

cukier_choroby sercowo-naczyniowe
2 min aby przeczytać artykuł

Badania opublikowane w Clinical Science, a przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Surrey pokazały, iż zwiększone spożycie cukru przez osoby zdrowe, może znacznie wpłynąć na kondycję ich organizmu.

Dieta bogata w cukier – badanie

W badaniu wzięły udział dwie grupy mężczyzn. Pierwsza, to były osoby ze znaczną zawartością tłuszczu w wątrobie, drugą stanowili mężczyźni ze stłuszczeniem wątroby znajdującym się w normach. W obu grupach spożywano dietę bogatą bądź ubogą w cukier. Taki sposób żywienia trwał przez 12 tygodni. Po tym czasie sprawdzono kondycję ich układu sercowo-naczyniowego, a także poziom cukru we krwi.

Dieta niskocukrowa oznaczała podanie dziennie ok 140 kcal z cukru, co jest dawką rekomendowaną, natomiast dieta wysokocukrowa zawierała 650 kcal z cukru.

 

Bezalkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD)

U osób, których kondycja wcześniej wskazywała na bezalkoholowe stłuszczenie wątroby, po spożyciu diety wysokocukrowej nastąpiły zmiany w metabolizmie tłuszczów, co prowadziło do zwiększonego ryzyka chorób serca, zawału serca i udaru mózgu.

Grupa zdrowych mężczyzn, która otrzymała dietę bogatą w cukier, wykazywała takie same zmiany w metabolizmie tłuszczów, jak osoby z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Badania te powinny być przestrogą głównie dla młodych osób oraz rodziców małych dzieci, iż spożycie produktów z wysoką zawartością cukru ( tutaj znaczną część stanowią słodzone, gazowane napoje) będzie miało ogromny wpływ na kondycję układu sercowo-naczyniowego, a co za tym idzie na zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

źródło:

www.surrey.ac.uk

ilustracja:

pixabay.com