Brokuł – co warto wiedzieć

brokuł_warto wiedzieć
2 min aby przeczytać artykuł

Brokuł należy do rodziny roślin kapustnych. Jest rośliną krzyżową, jednoroczną. W smaku i konsystencji jest bardziej delikatny niż kalafior. Obecnie poznajemy coraz więcej jego wspaniałych właściwości.

Ochrona śluzówki jelita

Brokuł zawiera dwie substancje, które korzystnie działają na organizm człowieka: sulforafan oraz indolo-3-karbino. O dobroczynnym działaniu indolo-3-karbino odbudowującym wyściółkę jelita można przeczytać tutaj ( brokul-pomaga-w-walce-o-zdrowe-jelita ).

Dodatkowo badania przeprowadzone z udziałem sulforafanu pokazały, iż ma silne działanie antyoksydacyjne, wzmacnia on enzymy antyutleniające, chroniąc tym samym komórkę przed stresem oksydacyjnym wywołanym np. przez bakterie helicobacter pylori oraz po zażywaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Może ochronić śluzówkę przewodu pokarmowego przed niekorzystnym działaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych, które często doprowadzają do jej uszkodzenia. Może również wyhamować żywotność bakterii helicobacter pylori, powodujących nieżyt żołądka.

Działanie przeciwnowotworowe

Dzięki zawartości sulforafanu, brokułowi przypisuje się działanie zmniejszające ryzyko powstania komórek nowotworowych. Sulforafan potrafi uruchomić wiele mechanizmów wewnątrz komórki, aby kontrolować jej rakotwórczość.

Działanie zmniejszające poziom glukozy we krwi

Ta sama substancja, sulforafan działa na komórki wątrobowe (hepatocyty) zmniejszając produkcję glukozy, a także zmniejsza ekspresję kluczowych enzymów w glukoneogenezie. Osłabia on nadmierną produkcję glukozy, jak również nietolerancję glukozy w sposób jaki robi to metformina u chorych na cukrzycę typu 2.

źródło:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

ilustracja:

pixabay.com