Borówki amerykańskie – cenne źródło flawonoidów

Borówka amerykańska inaczej zwana borówką wysoką, której nazwa prawdopodobnie pochodzi z odmiennej uprawy niż borówki czarnej zwanej popularnie jagodami, które to zbiera się bardziej amatorsko w lesie. Natomiast borówki amerykańskie uprawia się na wysokich krzakach na specjalnych farmach. Obecnie borówki amerykańskie cieszą się olbrzymią popularnością – głównie ze względu na smak, ale także i walory zdrowotne.
Składniki mineralne w borówkach
Borówki amerykańskie są źródłem żelaza, które ma wpływ na układ krążenia przeciwdziałając niedokrwistości, a tym samym wpływając korzystnie np. na układ odpornościowy.
Ponadto w borówkach znajdziemy także magnez ( i nieco wapnia ) mający wpływ na układ szkieletowy, nerwowy i mięśniowy.
Badania pokazują, że regularne spożycie borówek amerykańskich może mieć korzystny wpływ na obniżenie ciśnienie tętniczego. Dlatego też warto po nie sięgać nie tylko w sezonie, ale także poza nim – wybierając owoce mrożone.
Witaminy w borówkach
W borówkach znajdziemy witaminę A oraz witaminę E, a także cenne dla oczu zeaksantynę i luteinę. Związki te działają hamująco na degenerację plamki żółtej na siatkówce oka. Degeneracja plamki żółtej to schorzenie dotyczące głównie seniorów, ale warto wiedzieć, że właśnie poprzez duże spożycie produktów bogatych w te związki we wcześniejszych latach, możemy w dużym stopniu przeciwdziałać rozwojowi tej dysfunkcji. Dlatego też – szczególnie w sezonie – po borówki amerykańskie warto sięgać każdego dnia.
Borówki to także źródło witaminy C, która ma korzystny wpływ na układ odpornościowy i może skracać czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych (niestety im nie zapobiega).
Jak wiadomo, witamina C ma wpływ na produkcję kolagenu, a więc także na stan skóry.
Witaminy z grupy B (z wyjątkiem B12, która znajduje się wyłącznie w produktach odzwierzęcych) także są obecne w borówkach amerykańskich i ułatwiają zbilansować dietę pod tym kątem.
Działanie prozdrowotne
Najcenniejszym składnikiem bioaktywnym borówek to flawonoidy. Mają one silne działanie antyoksydacyjne, co spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także procesy nowotworzenia. Ponadto flawonoidy wpływają także korzystnie na pracę układu odpornościowego, działają przeciwzapalne, a także mają właściwości przeciwwirusowe, bakteriobójcze.
Warto dodać, że borówki amerykańskie dostarczają także błonnik pokarmowy, który ma znaczenie w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, odpowiedniego stężenia cukru we krwi, a także ułatwia wypróżnianie i tym samym naturalne oczyszczanie się organizmu. Doniesienia naukowców sugerują, że borówki mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu II, pomimo, że – jak każde owoce – są źródłem cukru.
Czy może być zbyt dużo borówek w diecie?
Jak do tej pory nie określono, jakie ilości borówek amerykańskich są zalecane i czy mogą być w jakiś sposób szkodliwe przy ich dużym spożyciu. Natomiast co ważne, osoby na diecie low-FODMAP muszą zjadaną ilość borówek ograniczyć.
Warto pamiętać, że zawierają one cukry proste, a także są źródłem energii, dlatego należy umiejętnie wkomponować je w codzienną dietę, aby nie generować dodatniego bilansu energetycznego i związanym z tym – niepożądanym przyrostem masy ciała.
Sięgając po borówki amerykańskie, wybierajmy owoce w całości, a nie soki czy przetwory. Dzięki temu zyskamy solidną dawkę związków bioaktywnych w naszej diecie.
zdjęcie:
Iwona