Awokatyna B zawarta w awokado uchroni przed cukrzycą?

awokatynaB
3 min aby przeczytać artykuł

Najnowsze badanie opublikowane w magazynie Molecular Nutrition and Food Research pokazuje, jak substancja zawarta jedynie w awokado może pomóc w walce z otyłością i cukrzycą.

Jak otyłość wpływa na organizm?

Badacze z Uniewersytetu w Guelph w Kanadzie pierwszy raz pokazali, jak awokatyna B, substancja zawarta tylko w awokado, może zahamować procesy komórkowe prowadzące do cukrzycy.

Jeden na czterech Kanadyjczyków jest otyły, co przyczynia się w głównej mierze do powstania choroby, jaką jest cukrzyca typu 2. Organizm osoby chorej na cukrzycę nie jest w stanie prawidłowo usunąć glukozy z krwi. Ciało wykazuje oporność na insulinę.

Jedną z funkcji mitochondriów zawartych w komórkach jest utlenianie kwasów tłuszczowych. W takim schorzeniu jak cukrzyca typu 2 czy insulinooporność, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie są w pełni spalane (utleniane).

Badając wpływ awokatyny B, okazało się, iż przeciwdziała ona temu niepełnemu utlenieniu w mięśniach szkieletowych oraz w trzustce, tym samym zmniejszając oporność na insulinę.

Awokatyna B – przeprowadzone badanie

Pierwsze badanie zostało przeprowadzone na myszach. Przez 8 tygodni karmiono je wysokotłuszczowymi dietami, aby wywołać otyłość i insulinooporność. Następnie połowie myszy przez 5 tygodni dodawano do tej samej diety awokatynę B (AvoB)

Okazało się, iż myszy spożywające dodatkowo AvoB, mniej przybierały na wadze, ale co ważniejsze, odpowiedź ich organizmu na insulinę była lepsza. Wykazywały większą wrażliwość na insulinę, a co za tym idzie ich organizmy były w stanie wchłonąć i spalić więcej glukozy znajdującej się we krwi.

Następne badanie zostało przeprowadzone na ludziach stosujących standardową dietę zachodnią. Tak naprawdę to badanie miało głównie na celu sprawdzenie, czy suplementowaniu awokatyną B jest dla ludzi bezpieczne, bez uszczerbku dla ich mięśni szkieletowych, nerek czy wątroby. Dodatkowo zaobserwowano zmniejszenie masy ciała u tych osób, jednak wynik był statystycznie nieistotny.

Jeśli badacze dostaną pozwolenie od Departamentu Zdrowia w Kanadzie, to od 2020 suplement ten będzie sprzedawany przez spółkę SP Nutraceuticals Inc- firmy sprzedającej produkty z naturalnych składników.

Czy spożywanie awokado ma taki sam wpływ?

Naukowcy stwierdzili, iż spożywanie owocu awokado nie będzie tak skuteczne, jak suplementu. Chodzi głównie o ilość awokatyny B zawartej w awokado, jak również sposobu trawienia i wchłaniania tego związku, kiedy pochodzi on z samego owocu.

Na dzień dzisiejszy potrzebne jest więcej badań w tym kierunku i to co zalecają, aby zapobiec otyłości i cukrzycy, to zdrowa dieta i ćwiczenia. Z drugiej strony wiedzą, że dla wielu osób jest to trudne. Świadczy o tym fakt, iż od bardzo wielu lat otyłość i cukrzyca nadal są dominującym problemem zdrowotnym.

Tutaj możecie przeczytać post o samym awokado i jego dobroczynnym wpływie na organizm: awokado-zrodlo-wielu-witamin-i-mineralow

źródło:

news.uoguelph.ca

publikacja:
  1. Nawaz Ahmed, Matthew Tcheng, Alessia Roma, Michael Buraczynski, Preethi Jayanth, Kevin Rea, Tariq A. Akhtar, Paul A. Spagnuolo. Avocatin B Protects Against Lipotoxicity and Improves Insulin Sensitivity in Diet‐Induced ObesityMolecular Nutrition & Food Research, 2019; 1900688 DOI: 10.1002/mnfr.201900688
ilustracja:

dietetyk.guru