Atopowe zapalenie skóry, drapanie a poziom alergii pokarmowej.
Naukowcy z National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) odkryli zaskakujące połączenie pomiędzy czynnością, taką jak drapanie przy atopowym zapaleniu skóry a nasileniem alergii pokarmowej.
Atopowe zapalenie skóry
Naukowcom nadal ciężko jest stwierdzić, co jest przyczyną atopowego zapalenia skóry. Przedstawiane są czynniki genetyczne, środowiskowe, immunologiczne. Atopowemu zapaleniu skóry towarzyszy świąd, a co za tym idzie, silne drapanie się po skórze. Najtrudniej jest to opanować małym dzieciom.
Przeprowadzone badanie możliwe, iż pewnym stopniu wyjaśnia, dlaczego osoby z atopowym zapaleniem skóry są bardziej narażone na alergie pokarmowe. Sama czynność drapania uruchamia serię odpowiedzi immunologicznych, które z kolei aktywują komórki tuczne (mastocyty), odpowiedzialne za reakcje alergiczne.
Od drapania do przepuszczalnego jelita
Badanie zostało przeprowadzone na myszach. Naukowcy zauważyli, iż drapanie pobudza niektóre komórki skóry. Jednej grupie zwierząt symulowano drapanie poprzez naklejanie małych pasków taśmy i odklejaniu ich, natomiast druga grupa nie miała przeprowadzonego tego zabiegu.
Podczas naklejania i odklejania plastrów, wytwarzało się białko sygnalizujące IL 33, które trafiało do krwiobiegu. Następnie po dotarciu do jelita cienkiego współdziałało z białkiem IL 25 z wyściółki jelita cienkiego, aby aktywować wrodzone komórki limfoidalne typu 2 (ILC2s). W momencie, kiedy ILC2s było już aktywne, tworzyło dwa nowe białka sygnalizujące IL13 i IL4, które są odpowiedzialne za rozwój w jelicie komórek tucznych (mastocytów).
Kiedy komórki tuczne zaczynały się rozszerzać w jelicie, jego wyściółka robiła się bardziej przepuszczalna. To pozwalało na przedostawanie się alergenów do innych tkanek. Grupa zwierząt, która przeszła zabieg z plastrami, wykazała cięższą reakcję alergiczną na alergen pokarmowy niż druga grupa.
Następnie przeprowadzono biopsje jelitowe od czworga dzieci z atopowym zapaleniem skóry i wynik pokazał, iż posiadały wiekszą liczbę komórek tucznych niż czworo dzieci bez tej choroby.
Naukowcy podkreślają, iż więcej badań jest potrzebnych, jednakże już teraz można potencjalnie zmniejszyć ryzyko alergii pokarmowej, łagodząc świąd i tym samym ograniczając drapanie.
publikacja:
- Juan-Manuel Leyva-Castillo, Claire Galand, Christy Kam, Oliver Burton, Michael Gurish, Melissa A. Musser, Jeffrey D. Goldsmith, Elizabeth Hait, Samuel Nurko, Frank Brombacher, Chen Dong, Fred D. Finkelman, Richard T. Lee, Steven Ziegler, Isaac Chiu, K. Frank Austen, Raif S. Geha. Mechanical Skin Injury Promotes Food Anaphylaxis by Driving Intestinal Mast Cell Expansion. Immunity, 2019; DOI: 10.1016/j.immuni.2019.03.023
źródło:
www.niaid.nih.gov/news-events/scratching-skin-primes-gut-allergic-reactions-food-mouse-study-suggests
ilustracja:
dietetyk.guru