5 zalet czarnuszki

Czarnuszka należy do roślin jaskrowatych. Jest uprawiana od wieków, a jej walory doceniali już starożytni Egipcjanie, a także średniowieczne klasztory. Ceniona do dziś przede wszystkim za swoje charakterystyczne czarne nasiona, które nie są tylko aromatyczne i wyraziste w smaku i zapachu, ale także mogą przynosić korzyści zdrowotne.
Wartość odżywcza czarnuszki
Czarnuszka zawiera w nasionach od 32% do 40% tłuszczu, w skład którego wchodzą głównie: kwas linolowy i palmitynowy. Jest także źródłem witaminy E. Ponadto w nasionach znajdziemy cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Warto jednak pamiętać o tym, że nasion czy oleju spożywa się na tyle niewiele (najczęściej jako niewielki dodatek smakowy), że składniki mineralne w nich zawarte nie mają specjalnego znaczenia żywieniowego, gdyż ich spożycie z czarnuszki jest zbyt małe.
Czarnuszka – na co dobra?
Najcenniejszym produktem z czarnuszki jest oczywiście olejek, któremu to głównie przypisywane są właściwości zdrowotne.
- Regularne spożycie olejku z czarnuszki może wpływać łagodząco na alergie, a tym samym mogą być pomocne przy leczeniu wspomagającym astmę.
- Również w atopowym zapaleniu skóry (AZS) olejek może działać łagodząco.
- Czarnuszka w niewielkich ilościach może uwrażliwiać tkanki na działanie insuliny. Oznacza to, że osoby chorujące na insulinooporność mogą wspomagać leczenie także dodając czarnuszkę co codziennego menu. Ma to także znaczenie w przypadku cukrzycy typu II i poniekąd w cukrzycy typu I.
- W tradycyjnej medycynie ludowej czarnuszkę stosuje się u kobiet w ciąży, aby zmniejszyć poranne mdłości.
- Badania donoszą także, że olej z czarnuszki może mieć pozytywny wpływ na regulację cholesterolu we krwi – zwiększa ilość korzystnych HDL, a zmniejsza – LDL i cholesterol ogólny. Ma także wpływ na obniżenie się ciśnienia tętniczego krwi – i to skurczowego, jak i rozkurczowego. Oznacza to, że czarnuszka powinna być wprowadzona na stałe do diety osób borykających się z chorobami układu krążenia, a także tym osób zagrożonych.

Czy czarnuszka może szkodzić?
Jak mawiał Paracelsus: Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę. Dotyczy to także czarnuszki. Zbyt duże jej ilości mogą podrażniać błonę śluzową żołądka powodując dyskomfort i trudności trawienne.
Jak stosować czarnuszkę?
Czarnuszka to przyprawa, która pasuje do bardzo wielu różnych dań np.:
- tradycyjny indyjski chleb naan podawany jest często z czarnuszką
- marokański humus także warto połączyć z czarnymi nasionkami
- jako dodatek do pieczywa i wafli ryżowych
- dodatek do surówki z czarnej rzepy
- dodatek do pieczonych mięs i gulaszy
- dodatek do duszonych warzyw i gulaszy wegetariańskich
ilustracja:
pixabay.com