10 najważniejszych zalet oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek nazywana była przez Homera „płynnym złotem”. Czy faktycznie to prawdziwe, płynne złoto w naszej diecie? Czy jednak lepiej wybierać inne oleje?
Oliwa na zdrowie? Oczywiście
Oliwa jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności w kwas oleinowy. Kwas ten uznany jest za tłuszcz, który wpływa korzystnie na układ krążenia. Co więcej, oliwa może wpływać korzystnie na obniżenie się stężenia cholesterolu całkowitego we krwi, a także nieco zwiększyć ilość wartościowej frakcji HDL.
Co ciekawe, spożywanie regularne oliwy zmniejsza agregację płytek krwi, co ma niebagatelne znaczenie w spowolnieniu się odkładania blaszki miażdżycowej.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko powstania otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II i nadciśnienia.
Oliwa to także źródło polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że neutralizują one szkodliwe działanie wolnych rodników, a tym samym – opóźniają procesy starzenia, a także mogą przyczyniać się do poprawy procesów naprawczych w organizmie.
Oliwa jako element diety śródziemnomorskiej
Oliwa to również dobre źródło witaminy E tzw. witaminy młodości. Łyżka dobrej jakości oliwy pokrywa 20% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę. Warto wiedzieć, że wielu z nas ma ciągłe niedobry witaminy E, a regularne spożycie oliwy może pomóc rozwiązać ten problem.
Cała kuchnia śródziemnomorska jest wpisana jako niematerialne dziedzictwo ludzkości na światową listę UNESCO. Poza tym, kuchnia ta jest uznana za jedną z najzdrowszych diet świata. Czy to zasługa oliwy? Oczywiście nie tylko, jednak warto pamiętać o tym, że udział oliwy w tejże diecie jest niezwykle istotny. Przekonają się o tym goście tradycyjnej włoskiej, greckiej czy hiszpańskiej restauracji, gdzie dania często wręcz pływają w pysznej, aromatycznej oliwie.
Sama oliwa dostarcza aż 20% energii w przeciętnej diecie śródziemnomorskiej i dieta ta uznana jest za jedyną bogatotłuszczową dietę korzystną dla zdrowia.
Co więcej, dieta ta – bogata w tłuszcz – sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a ta z kolei jest jednym w ważniejszych czynników decydującym o ryzyku zachorowania na choroby cywilizacyjne.
Warto także zauważyć, że Polacy spożywają około 1 litra oliwy rocznie, a średnia życia wynosi około 75 lat, podczas gdy średnie spożycie oliwy w Grecji to 25 litrów rocznie, a średnia życia – 79 lat.
O diecie śródziemnomorskiej możecie przeczytać tutaj: 5-glownych-zasad-diety-srodziemnomorskiej
Oliwa do smażenia?
Oliwa z oliwek punkt dymienia ma w temperaturze 210st.C. Oznacza to, że nadaje się do smażenia.
Oliwa wykorzystywana jest także szeroko w kosmetyce. Dzięki dużej zawartości polifenoli może wpływać korzystnie na opóźnianie proces starzenia także od zewnątrz. Dlatego też – szczególnie w asortymencie południowej Europy – łatwo znajdziemy kremy, żele pod prysznic, odżywki i inne kosmetyki z dużym udziałem oliwy.
Najbardziej wartościowa jest oliwa tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia. To ona jest tym prawdziwy złotem, o którym pisał Homer i to ją powinniśmy stosować w naszej kuchni, obok równie cennego oleju rzepakowego.
ilustracja:
dietetyk.guru